Kameran - tillbehör

Objektiv

Att välja rätt objektiv till kameran är inte alltid lätt, men det är avgörande för hur bilden kommer att se ut. Vi har med oss minst två objektiv när vi ska filma, det är inte alltid vi kan komma åt att filma som vi vill och då måste vi kunna ha tillgång till ett eller fler alternativa objektiv. Vi använder oss oftast av ett teleobjektiv så att vi får ett kort skärpedjup. Vidvinkelobjektiv brukar oftast ge ett längre skärpedjup men bilderna blir lättare förvanskade.

ND-Filter

För att öka utrymmet för att variera bländaröppningen så använder man sk. ND-filter. Dessa filter minskar mängden ljus som passerar, utan att påverka vitbalansen (ljusets färgtemperatur). Vissa kameror har inbyggda filter så att man lätt kan ändra ljusinsläppet och bländaren.


Stativ

Förutom kameran och objektiven så är stativet viktigt faktor till att få till bra bilder. Stativet måste först och främst klara kamerans vikt och vara rejält stabilt. Det underlättar om stativhuvudet panorerar och tiltar mjukt.


Specialkameror

Det finns fler alternativ, eller rättare sagt komplement till filmkameran. Det vanligaste komplementet idag är nog drönarkameran. Många verkar vilja ha flygbilder till sina filmer idag. Vi har anlitat drönarfilmare till flera av våra filmer och att tänka på då, är att komma överens med filmaren om; upplösning, fps och codec så blir det mycket lättare när materialet skall redigeras.


1080 eller 4K?

Då och då får vi frågor om 4K och hur det fungerar. En pixel är en punkt på monitorn. Desto fler pixlar en skärm innehåller (desto högre upplösning) ju mer detaljerad och skarpare ser bilden ut. Nu finns det tyvärr lite olika sätt att beskriva upplösningen på en bild och ett flertal olika standarder.


Kortfattat så har upplösningen 4K en yta ca fyra gånger större än upplösningen 1080. I dagsläget så är en upplösning på upp till 1080 de vanligaste formaten att visa film på idag. 4K är inte så vanligt ännu och det är ett fåtal som har en 4K-TV eller skärm.

Det finns oftast ingen mening med att spela in filmerna i 4k och sedan skala ner till 1080, filerna blir stora vilket gör att de tar större plats och tar längre tid att arbeta med. Ett undantag när vi filmar i 4k är exempelvis när filmen ska synas på en stor monitor på en mässa med hög upplösning.