Capture-screen film

Vad är capture-screen?

En capture-screen inspelning är helt enkelt att man spelar in det man gör på datorn eller mobilen med ett program. Det blir själva filmen. Sedan klipps filmen i efterproduktion precis som en vanlig instruktionsfilm.

Varför capture-screen

Capture-screen kan väldigt effektivt beskriva hur man använder och/eller jobbar i ett program i tex. En dator. På YouTube finns det idag sk. tutorials som hjälper användare att komma igång och utvecklas i nästan vilket program som helst, för att inte tala om alla påYouTube som spelar spel och pratar till dem.


Manus

Innan man börjar är det viktigt med manuset som precis i andra filmer är det som är bland det viktigaste och som styr klippningen. Så när manuset är klart läses en voice-over in. Om det passar kan vi lägga till bakgrundsmusik för att fylla ut tomrummen.

Olika nivåer

Innan man börjar spela in är det viktigt att komma fram till vilken nivå man vill lägga sig på.


Enklast är att bara spela in exakt det som händer på skärmen. Vi brukar spela in i högre upplösning än det färdiga materialet vilket gör att vi kan zooma in i bilden om det skulle behövas.


Nästa steg skulle kunna vara att markera delar av bilden för att förtydliga. Vidare, så kan jag lägga in pilar, cirklar osv för att bli ännu tydligare.


En variant är att inte spela in muspekaren utan i stället animera in en större eller anpassade pekare som tydligare visar var man klickar i bilden.


Ibland animerar vi in en tecknad figur som pekar och som ser ut att vara den som är speakerrösten.


Redigering

Vi redigerar oftast filmerna i Premiere och vid behov animerar vi i After Effects och Character Animator.


Som vanligt skickas ett första utkast till kunden för några sista justeringar och när de är fixade så är filmen klar!


Behöver ni hjälp med att göra en Capture-screen film? Ring oss eller kontakta oss via formuläret!

Mattias Dimfelt, Producent

Mobil: 0727–280 355

(Vardagar mellan kl. 8–17)

E-post: mattias@filmbyggarna.se