Att Streama live

Vad är streaming?

Streaming är när man tittar på tex. en film eller lyssnar på musik på nätet och filen laddas upp samtidigt som man tittar/lyssnar. Det innebär att om man vill hoppa framåt i tex. filmen så kan det ta en liten stund innan filmen kommer igång igen bla. beroende på vilken bandbredd man har.


Vad är då Livestreaming?

Livetreaming är streaming med den skillnaden att det sänds direkt.

Så den enda egentliga skillnaden mellan live-TV och Livestream är om man sänder till en TV eller streamar över internet. I övrigt så ställs det samma krav. En livestremad filmning kan om man som avsändare vill alltid sparas och ses på i efterhand.

Hur fungerar livestreaming?

Bilden och ljudet tas upp på samma sätt som en vanlig inspelning, exempelvis med kamera och "mygga" eller riktmikrofon.

Du behöver en sk. breakout-box på datorn som kameran och mikrofonen kopplar in sig på. På datorn finns sedan en programvara som streamar ut på nätet. Det är viktigt för sändningen att ha tillgång till en hög bandbredden där man sänder ifrån.


Hur fungerar livestreaming med flera kameror?

När inspelning sker med flera kameror måste man ha ett mixerbord för bild och ljud.

Vid sändningen måste en person (så kallad bildmixer) sitta vid mixerbordet och välja vilken bild (och ljud) som ska sändas live.

Det krävs skickliga TVfotografer och bildmixer för att få rätt rytm i klippningen. Detta eftersom klippningen sker live och då blir det sekundsnabba beslut.